Historie de Kemmer


Op de hoek Eindhovesedijk - Koolmond, staat een langgevel boerderij met de tekst Bloemendaal op de kopse gevel. Dit was vroeger een cafe. Nu wordt hij bewoond door twee families.

De Joodse begraafplaats bevindt zich in het bos tussen de BP rotonde en bosbad de Kemmer. De oudste van de 8 aanwezige grafstenen dateert uit 1845. De drie oudste stenen zijn in het Hebreeuws geschreven. Ondanks dat er slechts 8 grafstenen staan, liggen er toch zo'n 60 Asjkenasische Joden begraven allemaal met de voeten naar het zuidoosten gericht. Na 30 jaar bleek de toegangspoort vermolmd te zijn. De plaatselijke Rotary Club besloot daar wat aan te doen. Op zondag 23 februari 2020 werd een door Pine & Classics vernieuwde toegangspoort in gebruik genomen door Eduard Huisman, consul-beheerder van Joodse begraafplaatsen van het Nederlands-Israelitische Kerkgenootschap (NIK) en de Oirschotse burgemeester Judith Keijzers. In de groene poort zijn een davidster, de twee stenen tafelen en de armen van een kandelaar verwerkt . De joodse gemeenschap bestond uit zo'n 30 personen en had destijds een eigen synagoge. Deze werd in 1912 opgeheven en verkocht. Uit de opbrengst werd een fonds gesticht van waaruit het onderhoud van de begraafplaats betaald wordt. Volgens joods gebruik wordt een begraafplaats nooit geruimd, een begrafenis is voor eeuwig. De joodse begraafplaats is vrij toegankelijk behalve op zaterdag (sabbat).

historie de kemmer

Wielerclub de Pedaleur op bezoek om de historische wielerbaan te bekijken

Wielerbaan de Kemmer Oirschot 1914.docx

De BMX baan aan de Kempenweg werd rond 2010 opgestart door Oirschotse jongeren, vervolgens m.b.v. een loonwerker opgeschaald en in 2022 gerenoveerd.